Γυαλιά οράσεως

Με τα γυαλιά οράσεως βελτιώνεται η όραση, όταν υπάρξουν διαθλαστικές ανωμαλίες στα μάτια. Η κατασκευή τους εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά των ανωμαλιών αυτών και αποσκοπεί στην βελτίωση της όρασης του ατόμου.

Οι συνηθέστερες παθήσεις των ματιών που καθιστούν αναγκαία την χρήση γυαλιών οράσεως με κατάλληλους διορθωτικούς φακούς είναι:

  • η μυωπία
  • η υπερμετρωπία
  • ο αστιγματισμός
  • η πρεσβυωπία

Γυαλιά μυωπίας


Κατά το πρώτο μισό της ζωής μας τα γυαλιά μυωπίας μας βοηθούν στα προβλήματα όρασης για όλες τις αποστάσεις: από μακριά ως κοντά. Για την οξεία όραση σε κοντινές αποστάσεις φροντίζει ο ίδιος ο φακός του ματιού, με την ικανότητά του να λυγίζει, δημιουργώντας έτσι ισχυρότερη εστίαση σε κοντινά αντικείμενα

Για τον προσδιορισμό του πάχους του γυαλιού για γυαλιά όρασης είναι κατ΄ αρχήν απαραίτητος ο ακριβής προσδιορισμός της οπτικής οξύτητας. Είναι μία απλή διαδικασία που γίνεται στον οφθαλμίατρο, αλλά και σε πολλά σύγχρονα καταστήματα οπτικών ειδών.
Για να μπορείτε εγγυημένα να βλέπετε καθαρά με τα γυαλιά μυωπίας σας, είναι απαραίτητη και μία οπτομετρική προσαρμογή: αυτή περιλαμβάνει τον ακριβή προσδιορισμό της απόστασης μεταξύ των ματιών σας, το ύψος όρασης και άλλες μετρήσεις (κλίση, απόσταση κερατοειδούς, τόξο γωνίας). Με βάση αυτές τις μετρήσεις οι φακοί σας εστιάζον με ακρίβεια χιλιοστού και ενσωματώνονται στον σκελετό των γυαλιών.
Για υψηλούς βαθμούς διόπτρας (πάχος γυαλιού), θα ήταν καλύτερο να επιλεγούν φακοί υψηλού δείκτη, προκειμένου να μειωθεί το πάχους του γυαλιού.
Όσο για τον σκελετό, θα επιλέξετε το υλικό και το σχέδιο που σας ταιριάζει περισσότερο, αναλόγως αν πρόκειται για ανδρικά γυαλιά μυωπίας, γυναικεία ή παιδικά.


Γυαλιά πρεσβυωπίας


Με την πάροδο των χρόνων η όραση του ανθρώπου μειώνεται. Αιτία είναι μια σκλήρυνση του φακού του ματιού, μία απολύτως φυσιολογική διαδικασία γήρανσης, που ξεκινάει από το 35ο περίπου έτος. Το αποτέλεσμα είναι μια αποδυνάμωση της ικανότητας του ματιού να εστιάζει σε κοντινά αντικείμενα.

Επειδή με την ηλικία μειώνεται και η αποτελεσματικότητα (διαμονή) του ματιού, γίνεται τελικά δύσκολο να αποκρυπτογραφήσει τα γράμματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι προηγουμένως μπορούσαν να δουν σωστά χωρίς γυαλιά, παρατηρούν τα πρώτα σημάδια στην ηλικία των 40 με 45 ετών.
Η πρεσβυωπία καθιστά την ανάγνωση χωρίς γυαλιά αρχικά δύσκολη, μα στη συνέχεια αδύνατη. Η διαδικασία είναι ανεπαίσθητη και μπορεί ήδη να γίνει αισθητή στην ηλικία των 35 ετών. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται μόλις στα 45 με 50 τα πρώτα γυαλιά για ανάγνωση σε βαθμό περίπου +1,00. Μέχρι την ηλικία των 60 ετών, η ικανότητα εστίασης του ματιού σε κοντινά αντικείμενα συνεχίζει να μειώνεται περαιτέρω, μέχρι που τελικά εξαφανίζεται εντελώς. Στη συνέχεια, για τους περισσότερους είναι απαραίτητα γυαλιά πρεσβυωπίας με +2,5 ως +3,0 διοπτρίες.


 

 

Τελευταία ενημέρωση: 25.10.2016